Pienen verkkokaupan SEO- ja Google Ads -strategia – 10 askelen ohje

Google on verkkokaupan ja asiakkaiden tinder.
Se yhdistää ostohaluisen asiakkaan ja verkkokaupan.

Pienen verkkokaupan Google-strategiaan kuuluu ehdottomasti SEO ja todennäköisesti myös Google Ads.

Mutta mille sanoille näkyvyyttä kannattaa kehittää ja miten? Kuinka tärkeä Googlen kuvahaku on omalle verkkokaupalleni – entä miten voisin hankkia linkkejä verkkokauppaani? 

Kuka tahansa taustasta ja osaamisesta riippumatta osaa tehostaa oman verkkokaupan Google-näkyvyyttä näillä ohjeilla. 

Skippaa alustus ja hyppää suoraan 10 askelen ohjelmaan

Miten ison ja pienen verkkokaupan SEO eroavat toisistaan?

SEO eli hakukoneoptimointi koostuu teknisestä SEOsta, linkeistä ja sisällöistä. Hakukoneoptimointiin liittyy lukematon määrä asioita. Taitava optimoija osaa hahmottaa, mitkä toimenpiteet ovat oikeasti tärkeitä, ja mitkä ovat enemmänkin nice to have -osastoa.

Pari nyrkkisääntöä:

  • Mitä isompi verkkokauppa, sitä suurempi merkitys teknisellä hakukoneoptimoinnilla.
  • Mitä pienempi verkkokauppa, sitä suurempi merkitys sisällöillä on.
  • Linkinhankinta on Suomessa unohdettu SEO-toimenpide.
 
Verkkokaupan SEOn osa-alueet: tekniikka, sisällöt ja linkit
Verkkokaupan SEO:n osa-alueet. Lähde: SEO-koulutus sisällöntuottajille 2022

Tekninen SEO on tärkeässä roolissa isoissa verkkokaupoissa

Suuren verkkokaupan tuhansien, kymmenien tuhansien tai jopa satojen tuhansien tuotteiden ja tuotevarianttien valikoiman taksonomia ja hierarkia ja indeksointisäännöt vaativat teknistä hakukoneoptimointia.

Sivuston suuret kävijämäärät edellyttävät myös erityistä huomiota sivuston nopeuden optimointiin.

Pienessä verkkokaupassa taas puhutaan kymmenistä tai enimmillään sadoista tuotteista. Verkkokaupan tuotesivujen tekstejä hiomalla ja loogisella tuotteiden kategorisoinnilla päästään jo pitkälle.

 

Yleisimmät verkkokauppa-alustat – kuten Woocommerce, Shopify, Vilkas, Finqu ja Mycashflow – ovat pääsääntöisesti ns. plug and play -alustoja, joiden tekniikka tulee muutenkin pääosin valmiina. Keskity siis sisällön hakusanaoptimointiin ja uusien sisältöjen luomiseen.

Linkinhankinta on unohdettu SEO-tehokeino

Tarjoan voittajan neuvon: Suomessa linkinhankintaa tekee aniharva. Linkinhankinnalla tarkoitetaan sitä, että pyydetään tai houkutellaan muita sivustoja linkkaamaan omaan sivustoon.

Tulet pian huomaamaan, että linkitän tässä tekstissä koiran trimmaussakset -lausekkeesta erääseen verkkokauppaan. Kyseinen verkkokauppa on asiakkaani.

Linkittämällä sivulle ikään kuin kerroin Googlelle, että linkittämäni domain on laadukas ja linkittämäni sivu liittyy koiran trimmaussaksiin. Nyt Google todennäköisesti parantaa linkitetyn verkkokaupan näkyvyyttä Googlessa. Sijoituksen parannusta tapahtunee etenkin hakulausekkeella koiran trimmaussakset.

Mikä on Google Ads?

Google Ads -hakumainonnalla tarkoitetaan maksettua hakukonemainontaa – eli mainoksia, jotka näkyvät Googlen hakutuloksissa. Ne on yleensä merkitty Googlen hakutuloksissa sanoilla Mainos, Sponsoroitu, Ad tai Advertisement.

Mainoksia ja niiden kohdennuksia hallinnoidaan Google Ads -käyttöjärjestelmästä, ja Google Ads veloittaa mainostajaa jokaisesta tapahtuneesta klikistä.

Google Adsissa annat tavoitehinnan klikille tai verkkokauppaostokselle, ja algoritmi pyrkii tuottamaan mahdollisimman paljon toivomiasi tavoitteita antamallasi maksimihinnalla. Lopullinen klikkihinta kuitenkin vaihtelee, ja se määräytyy neljän seikan perusteella:

  • Kilpailutilanne, eli kuinka moni muu mainostaja mainostaa samalle avainsanalle,
  • Relevanssi, eli kuinka hyvin kirjoittamasi mainos vastaa kohdistettua avainsanaa,
  • Klikkiprosentti, eli kuinka suuri osa mainonnan nähneestä klikkaa mainosta,
  • Laskeutumissivukokemus, eli kuinka kauan mainosta klikanneet pysyvät sivulla ja klikkaavatko he sivulla eteenpäin.
Lippalakki-google-haku
Ensimmäisellä rivillä on Google Shopping -mainoksia, toisella rivillä tekstimainos, kolmannella rivillä orgaaninen hakutulos.

Esimerkkejä Google Ads -hinnoista

Lainaan ja rahoitukseen liittyvät avainsanat ovat erittäin kalliita mainostettavia, koska useat pankit ja rahoituslaitokset haluavat saada klikkejä juuri tällaisista hauista, koska yhden klikkauksen arvo voi olla asiakkaalle kymmeniä tuhansia euroja. Mainostajat ovat valmiita maksamaan klikeistä jopa 10 – 20 euroa.

Sen sijaan tarkennetut pienten verkkokauppojen tuotevalikoimaan liittyvät haut – kuten vanhanaikainen lippalakki tai koiran trimmaussakset -avainsanoille ei kohdistu yhtä paljon mainontakilpailua, ja klikkihinta on noin 0,20-0,50 senttiä. Hinta pysyy alhaisena myös siksi, että pienillä verkkokaupoilla on nimenomaan näihin hakuihin viittaavia tuotteita, ja asiakas löytää haluamansa mainosklikkauksen jälkeen.

SEO ja Google Ads vai molemmat?

Muutama nyrkkisääntö, joissa mutkat vedetään suoriksi:
  • Aloittavalla verkkokaupalla kestää aina kivuta orgaanisten hakutulosten kärkeen, vaikka SEOa tekisi kuinka hyvin. Siksi näkyvyyttä kannattaa tukea Google Ads -mainonnalla.
  • Vähintään korkeimman katteen tuotteille kannattaa aina tehdä Google Ads -mainontaa.
  • Jos myyt visuaalisia tuotteita ja etenkin jos näkyvyytesi Googlen kuvahaussa on heikko, tee Google Shopping -mainontaa, jolloin saat tuotteesi visuaalisesti esiin hakutuloksiin.
  • Voit aina testata Google Ads -mainontaa. Jos et ole tyytyväinen tuloksiin tai Google Ads ei vaan tunnu omalta jutulta, voit keskeyttää mainonnan milloin tahansa.
  • Älä tee pelkkää Google Adsia. Mitä paremmin sivustosi sisällöt on hakusanaoptimoitu (SEO), sitä vähemmän maksat klikkihintaa Google Ads -mainonnasta, koska mainoksen laskeutumissivu vastaa sitä mitä asiakas googletti. Google-näkyvyyttä ei siis kannata jättää pelkän maksetun mainonnan harteille.

Pienen verkkokaupan SEO- ja Google Ads -strategia: 10 askelta

1: Perusasiat

Ymmärrä ja sisäistä, mitä SEO ja Google Ads ovat ja miten erotat ne toisistaan. Pohdi, haluatko keskittyä vain SEOon vai myös Google Ads -mainontaan. Huomioi myös, että SEOon liittyy sekä perinteinen tekstihaku että myös Googlen kuvahaku. Jos uskot, että potentiaaliset asiakkaasi hakisivat tuotteitasi myös Googlen kuvahausta, kannattaa sinun huomioida sivustollasi myös kuvien optimointi.

2: Työkalut

Ota käyttöön Google-työssä tarvitsemasi työkalut: Google Search Console, Google Ads, Google Merchant Center, Google Analytics ja - jos sinulla on myös kivijalkamyymälä - Google Business Profile.

3: Kohderyhmä

Kohderyhmän tunteminen on Google-näkyvyyden kehittämisen kulmakivi. Määrittele verkkokauppasi kohderyhmä ja tarve, jonka tuotteesi ratkaisevat.

4: Tilannekatsaus

Selvitä lähtökohtasi, eli millä hakusanoilla nouset tällä hetkellä Googlessa. Voit tutkia verkkokauppasi orgaanista hakukonenäkyvyyttä Google Search Console -työkalusta.

5: Unelmoi!

Keksi hakusanoja, joilla haluaisit nousta Googlessa – riippumatta siitä, onko sinulla jo näkyvyyttä kyseisillä hakusanoilla vai ei.

6: Valitse optimoitavat hakusanat

Kaikille sanoille ei kannata optimoida. Selvitä Google Ads -työkalusta, mitkä listaamistasi hakusanoista ovat relevantteja ja paljon haettuja.

7: Kilpailijat

Opi kilpailijoiltasi. Tekevätkö he teksti- tai Shopping-mainontaa? Minkälaiset sivut nousevat orgaanisesti hakutulosten kärkeen? Ota oppia ja kirjoita itse parempia sisältöjä kuin kilpailijasi.

8: Optimointi

Optimoi verkkosivusi sisältöjä valitsemillasi hakusanoilla ja luo uusia sisältöjä hakusanojen mukaan (SEO). Luo verkkokaupan navigaatiorakennetta vastaava Google Ads -tili ja lisää kaikki haluamasi avainsanat kohdennuksiin. Optimoi Google Ads -mainontaa käytettävissä olevan budjetin mukaan kohti haluamasi tuloksia.

9: Käyttökokemus

Onko verkkokauppaasi helppo käyttää - entä toimiiko mikä tahansa sivu laskeutumissivuna? Tutki käytettävyyden kehityskohteita verkkokauppa-analytiikan työkalusta, esim. Google Analyticsistä, korjaa ongelmat, pyydä palautetta verkostolta ja asiakkailta.

10: Linkit ja markkinointi

Markkinoi sivujasi ja pyydä asiakasarvioita. Verkkokaupan tuotesivujen hakukoneoptimointi tehostuu, kun käytät tuotesivuilla aitoja asiakasarvioita. Linkitä tärkeät ja uudet sisällöt mahdollisimman lähelle etusivua. Tee lista prospekteista, joita voisit pyytää linkkejä.

Muistatko, kun sanoin alussa että Google-näkyvyyden kehittäminen on prosessi, ei projekti?

Edellä mainitut 10 steppiä on hyvä oppia käytännön kautta, koska tarkoituksena on toistaa stepit säännöllisesti. Merkitse siis kalenteriisi 1 tai 4 viikon välein aika, jonka aiot käyttää vain ja aainoastaan verkkokaupan Google-näkyvyyden kehittämiseen.

Onnea optimointiin!